“Det är bra för framtiden, säger Britney om sin utbildning.

Britney går andra året som lärlingsanställd på vård- och omsorgslärlingsprogrammet på Angeredsgymnasiet.

Hur länge har du gått på din utbildning?

– Jag går i tvåan på vård- och omsorgsprogrammet på Angeredsgymnasiet. Jag började med att göra praktik här och då fick jag reda på att man få en lärlingsanställning om det gick bra på praktiken. Nu arbetar jag här på Gråbergets äldreboende onsdag till fredag, måndagar och tisdagar är jag i skolan.

Vad är det som är bra med att vara anställd?

– Det är bra för framtiden, att visa att man haft ett jobb. Det är också bra att få ta mer ansvar, att jobba mer självständigt. Också är det bra att få lön!

Vad är skillnaden mellan praktik och lärlingsanställning?

– I början var det svårt men nu har jag mer rutin, det är inte så stressigt längre. När man bara har praktik har man inte så mycket tid på sig att få rutin på sina arbetsuppgifter. Man hinner inte heller att skapa relationer med människor på samma sätt.

Vad är bäst med den här utbildningen?

– Jag gillar att jobba med händerna, man blir bättre ju mer man tränar på det.

Det händer mycket och jag lär mig nya saker varje dag.

Hur är det att plugga samtidigt som du jobbar?

– Jag tycker det går bra, jag får bra hjälp av lärare så att jag klarar mina kurser. Ibland är det jobbigt att gå upp så tidigt när jag ska till jobbet, jag har ganska lång resväg och jag måste laga lunch att ha med mig.

Vad tänker du om framtiden?

– Jag vill blir barnmorska. Då måste man först läsa till sjuksköterska och sedan specialisera sig. Jag vill hjälpa gravida och så tycker jag mycket om barn. Jag har lagt till kurser så att jag kan läsa vidare när jag är klar.

Tror du att den här utbildningen skulle passa fler elever?

– Ja. Många tycker det är jobbigt att sitta still och plugga varje dag. Jag kom till Sverige för tre år sedan och det har varit bra för mig att träffa många människor i blandade åldrar för att lära mig svenska.

Intervju och bild av Tina Fernström på Fernström Kommunikation AB