Vi gymnasielärlingar är de mest attraktiva yrkespersonerna när vi kommer ut. Vi har ju lärt oss jobbet av dem som är bäst i yrket, säger Simon Lillvik, som är kock-lärling på restaurang Balthazar i Borås.
– Min handledare här är top notch på att lära ut och samarbetar tätt med skolan för att utbildningen ska följa kursplanen och mina individuella behov.
Jag har fått ta större ansvar, och det passar mig perfekt.
Balthazar är en lite exklusivare krog med sydfranskt tema. Simon ingår i arbetslaget när frukosten, lunchen eller kvällsserveringen förbereds och genomförs. Att vara kock är ett konstant utvecklande yrke, en innovativ yrkesroll som kräver att man blir mer och mer unik i sitt uttryck. Tidigare har han testat nya rätter och uppläggningar hemma, nu gör han det på jobbet.
– Att lägga upp en snygg tallrik så att det blir aptitligt är nästan konst, som att måla en tavla. Ända sedan högstadiet har Simon strävat efter yrkestiteln kock, inspirerad av sin farbror som var kökschef på Grand Hotel. Simon har redan säkrat sommarjobb restaurangen och känner att han har en framtid i yrket. Ändå har han pluggat extra och läst in de högskoleförberedande kurserna.
– Det är ändå en säkerhet att ha högskolan. Man vet aldrig vad som händer i framtiden. Om tio år vill jag kanske utveckla yrkesrollen, det finns så många inriktningar. Simon har varit lärling sedan han började på gymnasiet, men det är först i trean som han blivit lärlingsanställd.
– Jag hade fortsatt även utan lön, men den är ett plus i kanten och har gett mig bekvämlighet – jag har körkort och egen bil – och visar att det är värt att visa framfötterna. Man tackar och bugar och känner sig stolt.
En vanlig vecka för Simon
Måndag
Skola 08.00 – 13.30 med klassföreståndartid, tid för eget arbete och svenska.
Tisdag
Skola 12.00 – 16.00 med entreprenörskap och religion. Simon är med och driver ett UF-företag som tillverkar egna chokladtryfflar.
Onsdag, torsdag och fredag
På jobbet