– Självklart ska vi samarbeta med företagen och utbilda våra elever för de industrijobb som finns här på Bjärehalvön. Skolan varken kan eller ska lösa allting, säger Kari Petersson, SYV och biträdande rektor på Akademi Båstad.

Lindab, Hammerglass, Kranpunkten, NP Nilsson, JTL Svets och A-Plåt – alla har de öppnat dörrarna för lärlingsanställningar.

– De skärpta eleverna fattar hur bra den här nytänkande utbildningen är, säger Kari. Sedan vi startade GLA har värdet på industritekniska programmet höjts. Konkurrensen om platserna gör att vi får motiverade elever, som också är duktiga i matte, svenska och engelska, vilket krävs om du ska kunna möta högteknologi och kunna samverka i grupper. Kari beskriver att eleverna får ett helt annat djup genom att arbeta med verkliga arbetsuppgifter och med maskiner och utrustning som skolan inte kan erbjuda.

Det bästa är att se ungdomarna lyckas i en annan inlärningsmiljö, att uppleva deras glädje och energi.

– Våra GLA-elever är väldigt uppskattade på skolan, de engagerar sig i elevrådet och vill att det händer saker. Ett hinder för utvecklingen av GLA-programmen är den stora bristen på yrkeslärare. Också här kan företagen ta ett större ansvar, menar Kari.

– Handledarutbildningen kan locka yrkesarbetare vidare till en pedagogisk utbildning. Med support från företagen skulle de kunna bli ”mäster” inom sitt yrke och utbilda lärlingar, en viktig funktion som skulle höja industriarbetarnas status och ge dem något att sikta på.