Mat är inte bara ett grundläggande behov. Det är ett hantverk, upplevelse och njutning. Om det inte är att tillaga maten är det kanske att skapa en upplevelse runt omkring den eller vetskapen om hur den kom till som gör dig nyfiken. Möjligheterna inom branschen är många och marknaden internationell.

Som Svensk Gymnasielärling på Restaurang- och livsmedelsprogrammet spenderar du halva tiden i skolan och halva tiden på en restaurang, bageri eller en annan verksamhet inom livsmedelsbranschen, med lön. I skolan lär du dig det teoretiska: alltifrån hygien och näringslära till ekonomi och entreprenörskap medan du vässar dina praktiska skills i yrkeslivet. Som en del av ett serviceyrke kan du träna på att servera och möta gästen på ett proffsigt sätt – i riktiga situationer. Men också det hantverksmässiga i yrket, så som att tillaga råvaror från grunden och komponera en helhetsmässig måltid ur alla aspekter. Eller kanske att vara med och framställa närodlade råvaror.

Efter tre år är du mångsidig och redo för en snabbrörlig bransch med mycket variation. En bransch som alltid utmanar dig till att vara kreativ, serviceminded och nyfiken på världens smaker. För dig som vill läsa vidare och nörda ner dig i matens värld finns också möjligheter till såväl högskoleutbildningar och yrkesutbildningar efter gymnasiet.