Vill du jobba på en idrotts- eller fritidsanläggning, som personlig tränare, barnskötare, väktare eller personlig assistent? Det är bara några av de yrken du kan tänkas ha efter avslutad utbildning som Svensk Gymnasielärling. På Barn- och fritidsprogrammet lär du dig att arbeta både med barn, ungdomar och vuxna inom pedagogiska och sociala yrken. Du lär dig om människors hälsa, utveckling och behov. En stor del av utbildningen handlar också om vad som händer i mötet mellan människor där samarbete och kommunikation är avgörande.

I skolan läser du förutom grundläggande gymnasiekompetens etiska-, sociala- och kulturella ämnen, däribland mänskliga rättigheter. Men att lära sig att hantera och möta människor kräver också erfarenhet. På din arbetsplats utvecklar du dina praktiska färdigheter och får en arbetslivserfarenhet som du kommer ha stor nytta av när du ska söka jobb.

På Barn- och fritidsprogrammet kan du välja inriktningarna Fritid och hälsa, Pedagogiskt- eller Socialt arbete.

Fritid och hälsa

Du lär dig om olika fritids- och friskvårdsverksamheter samt om människors hälsa. Du lär dig hur man kan bygga upp en god hälsa samt vad du själv kan göra för att bli mer hälsosam. Exempel på yrkesutgångar: arbeten med friskvård, idrott och fritid.

Pedagogiskt arbete

Du lär dig om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter. Du lär dig även om pedagogiska verksamheter och hur de fungerar. Exempel på yrkesutgångar: barnskötare, elevassistent.

Socialt arbete

Du lär dig om sociala förhållanden, till exempel för funktionshindrade, och hur du kan bemöta människor i olika situationer. Du lär dig även om säkerhet och bevakning. Exempel på yrkesutgångar: personlig assistent, arbete på gruppboende, arbete med funktionshindrade eller med personer med sociala problem.